Siirry sisältöön

Yrittäjyys

”En muuten ikinä yrittäjäksi” ajattelin, kun kirjoitin liiketoimintasuunnitelmaa vuonna 2007. Silloin opiskelin erä- ja luonto-oppaaksi Eerikkilän urheiluopistossa ja yrityspuolen opintoja opetti Helsingin kauppakorkean entinen lehtori, Markku Kallama. Ja hyvin opettikin. Muutaman vuoden päästä laitoin toiminimen pystyyn ja ostin Prismasta nuotiopannun, jolla aloin keittämään pannukahvia Repovedellä opastusten kylkiäisinä. Aloitin alkuun maaliskuussa 2010 toiminimellä, Repovalkea. Nimi oli yhdistelmä Repovettä ja Valkealaa. Repovalkealla on myös toinen nimitys, se on tarkoittanut loitsua ja taikaa. Toiminimellä en ehtinyt montaa kuukautta olla, kun toiminnan laajentuessa yhtiömuoto vaihtui osakeyhtiöksi. Tein pitkät vuokrasopimukset UPMn ja Metsähallituksen kanssa Saarijärven Savottakämpästä, sekä Saarenpään Karin kanssa silloisesta Mustalamminvuoren erämajasta. Samalla otettiin käyttöön markkinointinimi Tervarumpu. Nimellä haluttiin erottua muista alueen yrityksistä ja kunnioittaa vanhaa alueen kulttuuria sekä perinteitä. Tervarumpu oli aikoinaan kylä nykyisen Pahkajärven harjoitusalueen sisäpuolella, josta lunastettiin maat Puolustusvoimille 1950-luvulla.

Yrittäjyysvuosia on siis takana jo reilut 10 ja olen nähnyt alueen matkailuyrittäjyyttä laidasta laitaan. Repoveden kansallispuiston kävijämäärät ovat tuona aikana räjähtäneet käsiin. Alueen kävijämassat ovat jo yli kriittisen pisteen. Jos tarkastellaan Repovettä sen pinta-alan ja kävijämäärien suhteessa, on se Suomen mittakaavassa ihan omissa lukemissaan. Tästä johtuu myös se, että en nykyisin enää juuri Repovedellä käy, tai en ainakaan kesällä, lauantaina ja Lapinsalmella. Enkä myöskään vie sinne asiakkaita. Tällä hetkellä yritystoiminnan pääpaino on majoituksissa. Opastuksia tehdään, jos ne sopivat kalenteriin. Ja jos eivät sovi, ohjaamme asiakkaat yhteistyöverkoston oppaille. Toiminta on meillä muutama vuosi sitten laajentunut maailmaperintökohde Verlaan ja sen matkailupalveluihin.

Joskus joku aina kysyy, miten meillä aika riittää kaikkeen? Aviomieheni Sami, jota voi sanoa jo sarjayrittäjäksi, on isona apuna. Hyödynnämme vahvasti Samin osaamista eli digitalisaatiota ja uutta teknologiaa. Tervarummulla koko prosessi varauksesta majoittumiseen asti on täysin automatisoitu. Majoituskohteiden huolto, kuten siivoukset ja polttopuut ostamme alihankintana muilta paikallisilta yrityksiltä. Yrityksellämme on vahvat vihreät arvot ja pyrimme tekemään kaiken mahdollisimman kestävällä tavalla.

Tutustu tarkemmin: Tervarumpu - Aitoa metsän elämää